Strålekabel – egenskaper og bruksområder:
Det finnes flere typer strålekabel på markedet med ulike egenskaper tilpasset forskjellige bruksområder innen samferdsel og bygg. Installasjonens størrelse, miljøforhold og andre spesifikke krav spiller gjerne inn på hva man burde velge.
Dekning langs hele kabelstrekket
En strålekabel, også kalt «leaky feeder», er en lavtaps-koaks som enkelt forklart fungerer som en lang antenne ved at den kan både sende og motta signaler langs hele kabelstrekket. Disse egenskapene gjør at strålekabel ofte brukes i utfordrende miljøer, hvor det ikke er hensiktsmessig eller gjennomførbart å oppnå tilfredsstillende dekning med tradisjonelle antennebaserte trådløse nettverk. Slike miljøer kan for eksempel være i tunneler eller bygg der konstruksjonen gjør at de trådløse signalene ikke strekker til.
Strålekabel gir relativt jevn dekning over hele kabelstrekket med utgangspunkt i ett antennepunkt.
Færre feilkilder
Skulle man oppnådd samme stabile dekning med et trådløst nettverk må det settes opp unødvendig mange antenner, som igjen vil gi flere punkter for eventuelle feil/mangler. En strålekabel mates ofte fra begge sider, som gjør at om det skulle oppstå en feil/skade uten at dette vil ha mye å si for den totale dekningen. For eksempel ved brann, vil kabelen kun miste dekningen der brannen er, resten av kabelen vil fortsatt være operativ. Sammenlignet med en antenne, som kan miste flere titalls, om ikke hundretalls av meter med dekning ved en feil/skade.
Mange antennepunkter gir mange potensielle feilkilder, mens en infrastruktur med strålekabel vil som regel være mer driftssikkert og kreve mindre vedlikehold.
Frekvens, rekkevidde og signaltap
Det som skiller strålekabel fra en ordinær lavtaps-koaks er at førstnevnte har gitte slisser med jevne mellomrom som gir den egenskaper som en antenne. Størrelse og fasong på slissene varierer avhengig av hvilket frekvensområde kabelen skal yte best på. Ved mating fra én side klarer signalene normalt å gå 350-1000 meter avhengig av tykkelsen på kabelen og frekvensen på signalet. Et signal med høyere frekvens krever større diameter for å kunne gå samme distanse som et signal med lavere frekvens. Når lengre distanser skal dekkes blir det behov for å forsterke signalet, hyppigheten vil da variere med frekvens/kabeldiameter.
Tabellen viser langsgående tap i en RLK-114-50JFNA strålekabel ved 20 grader.
Dekning for nødnett og DAB i tunnel
I veitunnel er standarden bruk av strålekabel for dekning på DAB og TETRA Nødnett, da det er kritisk at disse systemene oppretter dekning ved en eventuell ulykke inne i tunnelen. I tunnel er det også enkelt å opprettholde signalet da kabelen går fra et teknisk rom til et annet og vil bli matet fra begge sider. På utsiden av tunnelen vil det være en antenne som plukker opp DAB-signalene og sender signalet via matekabler(lavtaps-koaks) til en sentral som igjen distribuerer dette videre til de tekniske rommene og ut i strålekablene. Holmefjord leverer en egen spesialversjon som er spesielt designet for frekvensene som DAB og TETRA operer på.
God dekning for nødnett og DAB er kritisk for kommunikasjonen ved en ulykke i tunnel.
Bruk av strålekabel i byggeprosjekter
Det som gir strålekabelen en overlegen fordel fremfor antenne er når det er kronglete plass, for eksempel trange, lange ganger under bakken. Plasser der det er mye som står i veien for spredningen av signalene. Selv ved en rett korridor, der en antenne sender kun i en retning, vil strålekabelen kunne gi suveren dekning hele lengden inn. Sammenlignet med antennesignalet som vil svekkes desto lengre korridoren strekker seg. Strålekabelen kan være en gunstig løsning da den har færre punkter til feilkilder enn et antennenettverk. Mates den fra begge sider kan kabelen bli ødelagt en plass, men fortsatt gi tilnærmet god dekning hele strekket. Om en antenne mister signalet sitt kan man risikere å miste et vesentlig lengre strekk med signal. Dersom du har flere spørsmål til valg av ulike strålekabler, kan du gjerne ta kontakt med oss for support og prosjektrådgivning.
Lurer du på hvilke produkter du bør velge?
Ta kontakt med oss, og vi vil hjelpe deg med å finne
den riktige løsningen til ditt prosjekt.
KONTAKT OSS
Les mer...Vis mindre...