Kat 5e kabel – egenskaper og bruksområder:
Kat 5e kabel er 5. generasjon i utviklingen av nettverkskabler. Bokstaven «e» står for «enhanced» og viser til forbedrede egenskaper fra tidligere versjon. I dag brukes Kat 5e kabel ofte i eldre strukturerte nettverk, eller med spesialkonstruksjon for applikasjoner innen industri og automasjon hvor kravet til båndbredde er begrenset.
Twisted Pair konstruksjon for differensiell signalering
Kat 5e kabel, som kategorikabler forøvrig, bruker en tvinnet parkonstruksjon. Dette innebærer å pare to ledere sammen gjennom å vri dem rundt hverandre med jevne mellomrom. Hovedformålet med denne vridningen er å muliggjøre differensiell signalering. I denne typen signalering overføres samme signal på begge lederne i paret, men det ene er invertert. På mottakersiden inverteres det tilbake og slås sammen med det andre. Evt. fellesmodusstøy inverteres også. Resultatet er at signalet blir doblet, mens fellesmodusstøyen blir kansellert. Ved å vri parene med forskjellige intervaller reduseres potensialet for resonanser og interferens mellom tilstøtende par. Slik forbedres signalkvaliteten, noe som gir bedre ytelse ved høyere frekvenser.
Kat 5e kabel benytter gjerne en tvinnet parkonstruksjon som medfører en dobling av signal og kansellering av fellesmodusstøy. Dette er en løsning som gjerne benyttes også i nyere generasjoner av kategorikabling. Noe avhengig av omstendighetene, blir Kat 5 e kabel også omtalt som Cat 5e kabel med rot i det engelske ordet for kategori (category).
Skjerming
Kategorikabling kommer med forskjellig type skjerming. Betegnelsene på typene som er mest vanlige er:
En felles skjerm bidrar til å eliminere støy fra utsiden av kabelen, og fra kabelen ut til andre kabler. Individuelt skjermede par sørger for å redusere støy fra hvert par til de andre internt i kabelen. Det kan virke som om dette er akkurat det samme som man oppnår gjennom bruk av en konstruksjon med tvinnede par, men begge deler er faktisk nødvendig når man skal oppnå de høyeste frekvensene.
Både felles og Individuell skjerming av par er viktig når man skal oppnå de høyeste frekvensene. På bildet ser man en kabel med felles folieskjerm. Flettet skjerm vil ofte være å foretrekke i tilfeller hvor man ønsker ekstra gode egenskaper for jording og mekanisk styrke.
Frekvensområder og de forskjellige kategoriene
Kat 5e kabel for fast installasjon har tradisjonelt vært brukt til strukturert kabling i bygninger, inkludert dataskap, kontroll- og datakommunikasjonsrom. For nye anlegg som skal bygges i dag, er gjerne kravet til båndbredde høyere enn hva Kat 5e kan levere. Se gjerne tabellen under for en oversikt over båndbredde for de ulike kategorikablene:
Tabellen viser en oversikt over ulike generasjoner av kategorikabler og hvilke båndbredder de kan oppnå. Kat 5e kabel kan også bære gigabit ethernet, men da kun over kortere distanser.
Merk at det ikke er noen direkte sammenheng mellom hvilken kategori kablingen har og hvilken datarate som kan overføres. Det er altså ikke slik at Kat 6 kabel kan bære gigabit Ethernet, mens Kat 5e kabel bare kan håndtere 100 megabit. Høyere datarater krever høyere båndbredder, men også Kat 5e kabel kan bære gigabit over kortere distanser enn de vanlige 100 meterne. For mer informasjon om nettverkskabler med høyere spesifikasjonsnivå, kan du gjerne se våre sider om Kat 6, Kat 6A og Kat 7.
Kat 5e kabel med spesialkonstruksjon for krevende miljøer
Selv om Kat 5e kabel er lite brukt i faste installasjoner i dag, er det allikevel et betydelig marked for kategorikabler av denne typen med spesialkonstruksjon for krevende miljøer. Dette kan være miljøer innen industri eller offshore hvor kravet til båndbredde er begrenset, men hvor kabelen gjerne er laget for å tåle ekstra ytre påkjenning som f.eks. bevegelse, væske og temperatursvingninger. Dersom du har flere spørsmål til valg av Kat 5e kabel til ulike bruksområder, kan du gjerne ta kontakt med oss for support og rådgivning.
Lurer du på hvilke produkter du bør velge?
Ta kontakt med oss, og vi vil hjelpe deg med å finne
den riktige løsningen til ditt prosjekt.
KONTAKT OSS
Les mer...Vis mindre...