Multimodus fiberkabel – egenskaper og bruksområder:
Det finnes flere typer av multimodus fiberkabel med ulike spesifikasjoner tilpasset forskjellige applikasjonsområder. Installasjonens krav til distanseoverføring og båndbredde spiller gjerne inn på hva man burde velge.
Kabelkonstruksjon
En multimodus fiberkabel består av flere lag av forskjellige materialer. De to innerste lagene er alltid kjerne og kledning. Kjernen består av glass med svært høy renhetsgrad. Det samme gjelder kledningen, men glasset her har en annen brytningsindeks. På multimodus fiberkabel er det en gradvis overgang mellom brytningsindeksen i glasset i kjernen og kledningen. Over kledningen er det gjerne et beskyttende lag og en plastkappe.
Modellen viser tverrsnitt av en multimodus fiberkabel med ulike lag fra kjernen og ut.
Dispersjon og avstandsbegrensning
I en multimodus fiberkabel overføres lys med en ikke-ubetydelig båndbredde eller «modi». Som lyskilde brukes gjerne en LED-kilde eller en multimodus-laser. Begge disse lyskildene har som oftest en lavere grad av presisjon enn en singelmodus-laser, noe som fører til en større spredning av lyset.
I en multimodus fiberkabel har man en større spredning av lyset. Dette medfører at kabeltypen har klare avstandsbegrensninger.
Med en større spredning av lyset, får man også en større grad av refleksjoner internt i kabelen. Disse refleksjonene gjør at lyspulsen gjerne blir mer og mer diffus jo lengre vekk fra senderen man kommer. Med økende avstand blir det da stadig vanskeligere for mottakeren å gjenkjenne den utsendte pulsen, og innholdet kan gå tapt. Dette kalles ofte dispersjon på fagspråket, og er mye av grunnen til at fibernett som er basert på multimodus fiberkabel, gjerne har klare avstandsbegrensninger. På den andre siden er det flere fordeler med multimodus som blant annet produksjonskostnad, enklere tilkobling, lavere krav til presisjon og støtte for flere bølgelengder samtidig.
Ulike klasser av multimodus fiberkabel
Det finnes ulike klasser av multimodus fiberkabel som hver har spesifikke egenskaper og bruksområder. De mest brukte klassene er definert ved sine båndbreddeegenskaper, og er kjent som OM1, OM2, OM3, OM4 og OM5.
Bokstavene OM står for «Optical Mode», og indikerer sammen med en nummerbetegnelse kabelens klassetilhørighet og egenskaper.
OM1 fiber har en kjerne på 62.5 µm, og støtter typisk 10 Gigabit Ethernet på lengder opp til 33 meter. Den er mest brukt til 10 Megabit Ethernet applikasjoner og det brukes LED som lyskilde. OM2 fiber, på sin side, bruker også LED som lyskilde, men har mindre diameter på innerkjernen (50µm). Den støtter 10 Gigabit Ethernet opp til 82 meter, men brukes mest til 1 Gigabit Ethernet applikasjoner.
OM3 fiber har også en innerkjerne på 50µm. Dette er en kabel som er optimalisert for laserbasert utstyr. OM3 støtter 10 Gigabit Ethernet på lengder opp til 300 meter. I tillegg kan OM3 støtte 40 Gigabit og 100 Gigabit Ethernet opp til 100 meter, men 10 Gigabit Ethernet er mest brukt. OM4 fiber, innerkjerne 50 µm, ble utviklet for VSCEL laser (vertical-cavity surface-emitting laser) og kan overføre 10 Gig/s opp til 550m. En OM4 kabel kan overføre 40/100GB opptil 150 meter når det brukes en MPO kontakt.
OM5 fiber, også kjent som WBMMF (wideband multimode fiber), er den nyeste typen av multimodus fiber. Den er designet for fire WDM kanaler (wavelength division multiplexing) med en minimums hastighet på 28Gbps per kanal gjennom 850-953 nm. OM4 og OM5 fiberkabler er ofte brukt i datasentre og andre nettverksmiljøer hvor kravet til båndbredde er høyt. Dersom du har flere spørsmål til valg av multimodus fiberkabel til ulike bruksområder, kan du gjerne ta kontakt med oss for support og rådgivning.
Lurer du på hvilke produkter du bør velge?
Ta kontakt med oss, og vi vil hjelpe deg med å finne
den riktige løsningen til ditt prosjekt.
KONTAKT OSS
Les mer...Vis mindre...